logo

HEELKUNDE

Behandeling van spataderen

aangewezen artsen ingreep: 
infobrochure(s):  brochure: behandeling van spataderen

Hoe werken gezonde aderen?

Aderen zijn bloedvaten die het zuurstofarme bloed terugvoeren naar het hart. In de benen zijn twee systemen van aderen, de diepe en oppervlakkige aderen. De oppervlakkig aderen zijn soms zichtbaar van buiten af en voeren het bloed van de huid en de oppervlakkige weefsel af naar het diepe ader systeem. Dit gebeurt via twee stamaderen (vena saphena magna (VSM) en de vena saphena parva (VSP)) die het oppervlakkige systeem verbinden met het diepe adersysteem. Om de terugvloed van bloed uit de benen te vergemakkelijken, bevatten gezonde aderen kleppen. Deze kleppen zorgen ervoor dat het bloed niet kan terugstromen naar beneden.


 

Wat zijn spataderen en hoe ontstaan ze?

Wanneer de kleppen, die zich in de aders bevinden, beschadigd of aangetast raken, zal een gedeeltelijke terugvloed van bloed in het been ontstaan, veneuze reflux genoemd. Door deze reflux kan de ader overvol raken en op den duur uitzetten, hetgeen het probleem van slecht functionerende kleppen weer verergerd en spataderen (ook wel varices) veroorzaakt. Waarom kleppen in eerste instantie slecht gaan functioneren is niet geheel bekend. Spataderen komen vaak voor, meer bij vrouwen dan bij mannen. Risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van spataderen vergroten zijn zwangerschap, een staand beroep (bijv. kapper of chirurg), familiair voorkomen, trombose in een ader en sommige aangeboren afwijkingen.


 

Welke klachten geven spataderen?

Klachten van spataderen kunnen varieren in ernst. Ze kunnen zich uiten in kleine fijne oppervlakkige tekeningen, couperose genaamd, iets grotere blauw gekleurde takje, venulen genaamd, of duidelijk uitgezette (insufficiëntie) aders. Veel voorkomende klachten zijn vermoeide of rusteloze benen en jeuk of tintelingen in de benen. In een gevorderd stadium kan de huid bruin verkleuren en kunnen wondjes (zweren/ulcera) ontstaan ter hoogte van de enkels, flebitis, dermatitis of een verharde slechte huid. Ook kan u vocht vasthouden onder de huid (oedeem).


Hoe worden varices behandeld?

De behandeling van spataderen is sterk afhankelijk van de ernst van de klachten en welke ader is aangedaan. Alle aders is het been staan in contact met elkaar. Als een stamader (VSM of VSP) niet goed werkt, dan worden alle kleinere aderen die verbonden zijn aan deze stamader hierdoor beïnvloed. De behandeling zal dan ook betrekking hebben op zowel de stamader als de kleinere adertjes. Als alleen een kleinere zijtak ziek is, maar de stamader nog wel werkt, dan is behandeling van de stamader niet nodig en kan selectief de zieke zijtak worden behandeld. In het geval van zwangerschap of zwangerschapswens wordt aangeraden af te wachten met behandeling.

In onze informatiebrochure kunt u meer gedetailleerde informatie lezen over het wegspuiten van spataderen, thermocoagulatie of de VNUS techniek die wordt gebruikt in het Ziekenhuis Waregem.

Pneumothorax

Wat is een pneumothorax? Uw longen zijn omgeven door een vlies: het longvlies. Ook de binnenzijde van uw borstholte is omgeven door een vlies: het borstvlies. Onder normale omstandigheden glijden deze vliezen soepel langs elkaar. De long is een elastisch orgaan (net als een ballon), dat de neiging he eft samen te vallen, maar door
<< lees meer >>

Halsslagader operatie

Wat is een slagader vernauwing? Een vernauwing in de halsslagader is het gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Atherosclerose is een verzamelnaam voor allerlei processen in de wand van de slagader waardoor verkalking optreedt. Deze verkalking zorgt voor een verharding en vernauwing van de slagader. Hoewel niet precies bekend is waarom aderverkalking ontstaat, is het wel duidelijk dat roken,
<< lees meer >>

Plaatsen van een Port-a-Cath

Wat is een Port-a-Cath? Een Port-a-Cath is een aanprik-systeem dat onder de huid wordt geplaatst en in verbinding staat met de grote holle ader (vena cava) in het lichaam. Een Port-a-Cath maakt het mogelijk om makkelijk toegang tot het vaatsysteem te krijgen, waardoor zonder veel moeite bloed kan worden afgenomen en medicatie kan worden toegediend.
<< lees meer >>

Behandeling van spataderen

Hoe werken gezonde aderen? Aderen zijn bloedvaten die het zuurstofarme bloed terugvoeren naar het hart. In de benen zijn twee systemen van aderen, de diepe en oppervlakkige aderen. De oppervlakkig aderen zijn soms zichtbaar van buiten af en voeren het bloed van de huid en de oppervlakkige weefsel af naar het diepe ader systeem. Dit
<< lees meer >>