logo

HEELKUNDE

Milt operatie


De milt: functie en ligging

De milt bevindt zich links boven in de buik en is een sterk doorbloed en relatief kwetsbaar orgaan  De ribben bieden de milt bescherming tegen schade van buitenaf. De milt is betrokken bij de afbraak van overtollige en verouderde bloedcellen en zorgt voor een goede afweer tegen bacteriën. De milt werkt als een filter in het afweersysteem en zorgt ervoor dat er makkelijker antistoffen kunnen worden gemaakt tegen bepaalde bacteriën.


Redenen voor het verwijderen van de milt (splenectomie)

Er zijn verschillende ziekten van het bloed of afwijkingen van de milt waardoor splenectomie noodzakelijk is. Lees hier meer over in onze informatiebrochure.

Soms is er sprake van een scheur in de milt door een ongeval of door beschadiging tijdens een operatie. Dit kan ook een reden zijn om een (urgente) splenectomie uit te voeren.


De operatie

De operatie vindt plaats onder narcose.

Er zijn twee verschillende technieken om de milt te verwijderen. Meestal wordt bij een geplande splenectomie gebruik gemaakt van een kijkoperatietechniek waarbij via enkele kleine gaatjes in de buik een camera en instrumenten worden ingebracht. Via een beperkte snede onder in de buik wordt de milt dan verwijderd.

Bij een urgente splenectomie als gevolg van een ongeluk wordt doorgaans gekozen voor een klassieke operatie waarbij via een grotere snede in de buik de milt wordt verwijderd.


Leven zonder milt

Als de milt is verwijderd, heeft u een verhoogd risico op levensbedreigende infecties. De meeste infecties treden op in de eerste twee jaar na het verwijderen van de milt maar ook daarna blijft er een verhoogde kans op infecties bestaan.

De levensbedreigende infecties worden vooral veroorzaakt door bacteriën: Pneumococcen, de Haemophilus influenzae en Meningococcen. Bovendien kunnen in zeldzame gevallen ernstige infecties optreden na dierenbeten. U loopt bij bezoek aan het buitenland ook extra risico op malaria of babesiose.

Voorkomen van ernstige infecties

Enkele adviezen om ernstige infecties te voorkomen vindt u hieronder:

1. Noodvoorraad antibiotica

Het is belangrijk dat u een ‘noodvoorraad’ antibiotica in huis hebt. Het antibioticum dat u in huis dient te hebben heet Augmentin (=Amoxicilline + Clavulaanzuur)

Bij koorts of koude rillingen:

• Neemt u direct een gift Augmentin (875mg, driemaal daags)

• Neemt u direct contact op met uw huisarts

Indien u overgevoelig bent voor penicilline, dan schrijft uw behandelend arts een ander antibioticum voor.

2. Voorkom ernstige infecties

• U krijgt na de operatie gedurende minimaal 2 jaar dagelijks antibiotica (pil of voor kinderen siroop). Bij kinderen kan de duur langer dan 2 jaar zijn, afhankelijk van de omstandigheden.

• Als u koorts krijgt (boven de 38,5 graden Celsius) start u met uw noodvoorraad antibiotica en neemt u vervolgens direct contact op met uw huisarts of de afdeling Spoed van het ziekenhuis. U vermeldt altijd dat uw geen milt meer heeft.

• Wanneer u door een hond of kat wordt gebeten moet de huisarts de wond

reinigen en een antibioticumkuur van vijf dagen voorschrijven (Augmentin drie keer daags 875 mg).

• Wanneer u van plan bent naar het buitenland te gaan is het verstandig vroegtijdig advies in te winnen bij uw huisarts. Voor sommige landen heeft u aanvullende vaccinaties nodig.

• Behalve een noodvoorraad thuis is het ook noodzakelijk om, wanneer u op vakantie gaat, een voorraadje antibiotica mee te nemen. U kunt dan direct starten met een antibioticumkuur als u koorts krijgt. Vervolgens zoekt u contact met een arts.

3. Vaccinaties

• Een jaarlijkse vaccinatie tegen griep (influenzavirus) wordt aanbevolen. Zorg dat het dode vaccin wordt gebruikt, niet het verzwakt levende vaccin ! (er zijn verschillende varianten van het griepvaccin, vraag dit na en vermeldt altijd dat u geen milt hebt)

• Aangezien u niet voldoende antistoffen maakt tegen bepaalde bacteriën is het van belang dat u gevaccineerd wordt zodat u antistoffen krijgt. U dient de volgende vaccinaties te krijgen:

- Vaccin tegen pneumococcen:  Prevenar 13 en Pneumo-23

- Vaccin tegen Haemophilus influenzae type B:  Act-HiB

- Vaccin tegen meningococcen:  Neisvac-C

- Jaarlijkse griep vaccinatie

Deze vaccinaties verminderen de kans op een ernstige infectie maar het risico blijft bestaan. Het vaccinatieschema kan verschillen per individu en tussen volwassenen en kinderen.

Deze en meer informatie vindt u terug in onze informatiebrochure.

Liesbreuk operatie bij kinderen en baby’s

Wat is een liesbreuk? Een liesbreuk of hernia (= breuk) inguinalis (= lies) is een veel voorkomende onschuldige afwijking, die zowel bij volwassenen als bij baby’s en kinderen kan voorkomen. Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies doorheen een opening in de spierlaag ter hoogte van de liesstreek. In het geval van een kinderliesbreuk is er geen sprake van
<< lees meer >>

Milt operatie

De milt: functie en ligging De milt bevindt zich links boven in de buik en is een sterk doorbloed en relatief kwetsbaar orgaan  De ribben bieden de milt bescherming tegen schade van buitenaf. De milt is betrokken bij de afbraak van overtollige en verouderde bloedcellen en zorgt voor een goede afweer tegen bacteriën. De milt
<< lees meer >>

Operatie voor appendicitis

Wat is een appendicitis? De appendix (letterlijk: aanhangsel) is een darmstructuur die zich bevindt waar de dunnedarm in de dikkedarm overgaat. De appendix is lang en dun en ligt meestal rechts onder in de buik. Bij een ontsteking van de appendix spreekt men van een appendicitis. Wat zijn de symptomen van appendicitis? Meestal is er sprake
<< lees meer >>

Maagoperatie

Wat is de maag? De maag ligt boven in de buik en functioneert als reservoir voor eten en drinken. Voeding komt via de slokdarm in de maag alwaar een eerste begin wordt gemaakt met de voedselvertering. De maag geeft zijn inhoud vervolgens via een sluitspiertje (de pylorus) in telkens kleine porties door aan de twaalfvingerige
<< lees meer >>

Darm operatie

Wat zijn darmen? In ons spijsverteringskanaal wordt het voedsel dat we eten verteerd. De spijsvertering vindt plaats in verschillende organen. Wanneer voedsel wordt ingeslikt passeert het eerst de slokdarm, dan de maag en de dunnedarm en uiteindelijk de dikkedarm en endeldarm. De endeldarm is het laatste deel van het spijsverteringskanaal en eindigt in de anus. De functie van de
<< lees meer >>

Buikwandbreuken

Wat is een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk of een hernia abdominalis is zwakke plek of opening in de buikwand waardoor een uitstulping van het buikvlies kan ontstaan. Bij een verhoogde druk in de buik kan een deel van de buikinhoud hierdoor naar buiten komen door de buikwand. Zo kan bij hoesten of persen een zwelling in de
<< lees meer >>

Galblaas operatie

Wat is een galblaas en wat zijn galstenen? De galblaas is een orgaan dat rechts boven in de buik ligt, tegen de lever aan en een reservoir vormt voor gal. Gal is een groen gekleurde vloeistof die in de lever wordt gemaakt en via de hoofd galweg naar de dunnedarm wordt afgevoerd. Gal zorgt voor
<< lees meer >>